boek• •
Als je me vraagt wat ik het liefste doe, dan… kan ik daar geen antwoord op geven realiseer ik me nu ik dit schrijf. Er zijn ontzettend veel dingen die ik graag doe. En één daarvan is het maken van boekjes en boeken. Één van mijn eerste herinneringen, ik was 2 of 3, is dat ik vraag of ik een paar van die gekleurde papiertjes mag. In één van de kasten van papa en mama lag tussen de mappen een pakje vouwblaadjes. Als ik er naar vroeg, kreeg ik van elke kleur 1 papiertje. En dat werden dan boekjes. Natuurlijk. 
 
Boeken hebben iets magisch. Van buiten is het gewoon een rechthoekig blok. (Of als je een dun boekje hebt een rechthoekig vlak.) Soms met leuke tekeningen of mooie vormen aan de buitenkant. Soms ook gewoon effen. Maar de vorm is meestal hetzelfde: blokkig. Maar als je dat blok dan open doet, valt er een hele wereld te ontdekken. Verhalen om in te verdwalen, verrassende informatie om nieuwe ideeën op te doen, prachtige illustraties tot in de puntjes uitgewerkt. Ik hou echt van boeken. In een volgend leven zou ik best een boek willen zijn. (Over volgende levens gesproken, soms lijkt het me heel handig om een handleiding voor mijn volgende leven te schrijven. Ik heb al zoveel geleerd in dit leven. Maar ik kan me niet meer bewust herinneren wat ik in m’n vorige levens heb geleerd. Soms is er een vaag gevoel van herkenning. Of ontstaat er een klein vermoeden. Maar ik heb het niet zwart op wit staan. In een handleiding uit je vorige leven kan dan staan: dit heb je geleerd, dit wilde je nog ontdekken, dit werkte wel, dit werkte niet. En dat je dan kunt kijken wat nog relevant is. Dat lijkt me dus heel handig. Maar goed, dat is een heel ander verhaal. Over een boek wat niet bestaat. En hier wil ik boeken laten zien die wel bestaan. Namelijk de boeken die ik mocht vormgeven : )
 
Naast de ‘gewone’ boeken, zijn er ook boekjes die je houvast, kapstokken en handgrepen geven om je wegwijs te maken in de wereld van een festival, concert of ander evenement. Dat zijn de programmaboekjes. En je hebt er misschien nog nooit bij stil gestaan, maar programmaboekjes zijn echt heel leuk om te maken. Althans, dat vind ik. Het is een boekje, dat is op zich al leuk. Het is doelgericht en overzichtelijk, kort en krachtig. Maar tegelijk ook heel veelzijdig: Er staat wat tekst over het hoe en wat, er is een programma-overzicht, of als je geluk hebt zelfs een blokkenschema (hiep hoi!), vaak is er iets van een plattegrond, ook al zo’n heerlijkheid (één van mijn favoriete inspiratieboeken staat vol met plattegronden : ) en over het algemeen zijn programmaboekjes optimistisch. Ze hebben een duidelijke boodschap en proberen die over te brengen in de sfeer van het festival zelf. Eigenlijk zijn het op zichzelf al een soort festivalletjes. Genieten!