Ida & Jelien

Ida & Jelien, Groningen
zomer 2008 - 2016
video, animatie • videovoorstelling • live video
In 2007 studeerde ik af aan de Academie voor Popcultuur met de videovoorstelling ‘Urbanen Vleugels’. Het was een combinatie van kleine decors en figuren die ik ter plekke voor de camera bewoog en vooraf gemaakte animaties. De beelden werden geprojecteerd en vormden zo samen het geheel van een verhaal geïnspireerd op het sprookje van Assepoester. Een paar maanden later was de voorstelling te zien op Noorderzon en even daarna bij GAVA op de open dag van de Groninger Archieven.
 
Inspiratie voor deze voorstelling had ik opgedaan tijdens het jaar ervoor toen ik als stagiair meewerkte aan een productie van het NNO, de dansacademie, het conservatorium en de Puddingfabriek. Het eindresultaat was de performance ‘De Mei van Gorter, maar dan korter’. Met een aantal voorstellingen in de Der Aa kerk en een dvd om het geheel te presenteren.
 
Na het afronden van de AvP leer ik Ida kennen. We namen beide deel aan de zeer leerzame, tweejarige memo-cursus ‘Kunst is ondernemen, ondernemen is een Kunst’ en de BIK-opleiding. Ida was als fotografe vers afgestudeerd aan academie Minerva. Ze stelde voor om samen een een animatie te maken, dus dat werd onze gezamenlijke hobby. In het voorjaar van 2008 werden we uitgenodigd om mee te doen aan het open podium van het NNT. Dat leek ons een mooie aanleiding om een nieuwe voorstelling te maken. Dit werd ‘Alice of Niets’. En het werd ook het begin van een hele reeks korte videovoorstellingen die we maakten tijdens gezellige middagen met veel kopjes thee. Wat ik me vooral herinner is de lol die we hadden tijdens het maken én tijdens het geven van de voorstellingen. Het was echt ontzettend leuk om te doen. En het bracht ons op veel leuke plekken. Naast de vaste prik op het Noorderzon festival in Groningen, gaven we de voorstellingen ook op tientallen scholen in Groningen, Friesland en Drenthe met aansluitend een workshop video en animatie. We werden uitgenodigd op verschillende festivals door het hele land. Het was een heerlijke tijd waar ik met ontzettend veel plezier op terugkijk.
 
Alice of Niets, 2008
fifties/FIFTIES, 2009
Thuisje, bloempje, visje, 2009
Er waren eens…, 2010
Circus, 2011
Ik kook lekker ZELF, 2012
Als een vis, 2013
De boom in, 2014
Post, 2016